me n mylovely

me n mylovely

Wednesday, 28 September 2016

kembali setelah terhenti

Bismillahirahmannirahim......
28sept2016rabu

Jari jemari terhenti sektika ketika memulakan menekan keybod laptop ni entah kenapa kepala berpinar2 memikirkan apa yang harus aku taipkan terlalu banyak nk diceritakn diluahkan di alam maya yang ku pangil BLOGku.....

Slowly idea datang bila jari2 ni dh mula menekan huruf2 yang akan aku jadikan tempat luahan hatiku....disni la tsimpannya segala kenanganku yang akan dibaca oleh org2 yang singah ke blog ku secara sengaja atau tidak.. tiada niat untuk mencerita kan apa2 yang baik atau pun cerita duka cuma sekadar meluahkan dan berkongsi segala cerita hati sebagai memori untuk ku.....

Setahun telah berlalu aku melepak dirumah hanya membuat kerja2 rutin yang digelar kan oleh manusia kerja surirumahtangga... ermmm mmg ada best nya dan ada tidak bestnya tapi bagi aku yang bestnya ko x perlu bersiap2 lagi dipagi hari untuk ke opis cuma ko perlu mandi hari2 walaupun ko tidak kmana2 hahahaha mandi tu mestikan!! tapi yang sama rutin harian ku adalah secawan nescafe benda yang sama sewaktu 10tahun bekerja dlu...nescafe ya nescafe yang wajib ku teguk dlu...

Ada kalanya terfikir yang kebusaanan melanda bila pagi2 dirumah hanya ditemani oleh pinkyku yang setiasa ku bawa kemana2 itu la kawan sepanjang hariku tiada pinky mmg aku entahla apa yang aku boleh gantikn klo tiada pinky...harap kesetiaan pinky bertahan keakhirnya.... busan!! busan marah bila penat bkemas umah jdi bsepah semula dapur bersepah ruang tamu besepah mmg aku jdi fedap mmg akan sakit otak n rasa nk pi opis x yah hadap semua ni ari2... tpi kenangkan bkerja tu lebih stress(bukan sebab kerja opis) aku rsa bsyukur kerna aku ada dirumah rumah ku...ya rumah ku yang aku ngan mylove beli dri usaha kami... myhome is syurga kami.... 

Tetapi aku bersyukur tidak semua wanita dapat apa yang dia inginkn mcm aku jugak ada jugak keinginan yang aku tak dapat bila berhenti kerja ni dah tentula duit bulanan dari titik peluh sdri semua tu rezeki dari allah swt.. cuma kita perlu berusaha untuk mendapatkanya walau bukan pendapatan setiap bulan seperti sebelum2 nie...

Semua tertanya kenapa aku berhenti kerja... ini soal hati jawabku.. hati dah beku untuk melangkah ke alam pekerjaan hanya tu boleh ku luahkan apa lagi bila dikenangkan jadual waktu kerja aku dan mylove sgt2 beza aku hanya membuang masa menunggu dia balik kerja yang entah tak pasti setiap hati waktunya..... dan aku, hati aku sebagai seorang mama tidak sangup lagi melihat 2 anak ku mengheret beg baju beg sekolah setiap malam dengan makan rehatnya tidak aku ketahui... aku rasa itu la membuatkan aku kuat untuk berhenti kerja walaupun ada kata2 hati membisik aku akan rindu masa bekerja tetapi aku lawan kata2 tu bila melihat anak2 aku tersusun waktunya dirumah dengn selesanya... biarla ku ilang punca pendapat yang selama nie aku dapat memenuhi segala hasrat ku dengan hasil gaji kerja ku...

Ya mmg aku berkorban untuk segala nya seperti mama yang lain berkerja punyai masa diopis kawan2 masa berjimpa setiap waktu lunch apa2 lagi hari2 gaji mmg rindukn semua tu tetapi aku percaya semua itu untuk aku sudah terhenti aku dipilih untuk memulakan perjalanan yang baru arah tujuan yang baru kehidupan yang baru... ianya telah aku mulai nya dan sudah setahun ianya berlalu aku bahagia dalam duka!.

*bermula La perjalanan coretanku mengikut waktu* 
#kata hati 








Thursday, 15 September 2016

Swiss Garden 3

Swiss Garden
Holiday
Day 3
#Pantai Balok Kuantan
#Pantai Telok Cempedak

3 hari 2 malam kami menumpang tido di swiss garden hotel... tibala masa kami balik ke rumah kami... my home is syurga kami... tiada aktiviti pantai cuma anak2 saja menghabiskan masa mandi pool n aku dan en suami merehat2kn diri dalam bilik mengemas2 apa yang patut maklumla anak2 ramai hihihihihi..walupun hanya ber4 tapi bekalan kami sekapal mcm nak duk setahun kt hotel ni...

cukup masa kami pun beredar dari bilik entah apa no lupa lak nak hafal.....
aktiviti wajib, bergambar selfie sepuasnya...



 me n en suami... sayang awak ketat2 en suami

 kami... 



 soft toy ketam n gelang ala2 pandora dri kedai dihotel ni jadi kenanganku 



 Percutian yang indah dlm list untuk tahun 2016 untuk kami. walaupun kesibukan en suami jika dirancang dengan baik inshallah pasti dilorongkan oleh maha Esa... amin semoga hari2 yang mendatang kebahagian untuk kami sekeluarga masih ada.


Wednesday, 14 September 2016

Swiss Garden 2

Swiss Garden, Kuantan
#Pantai Balok Kuantan
#Pantai Telok Cempedak
#Holiday
#Day 2

2nd day kami di swiss garden after bfast siap2 terus kami ke pantai Telok cempedak..
pagi2 lagi anak2 dh siap tiup donat angin ni.. bila kata x boleh mandi pool mula la masing2 buat muka kecewa..yang siadik temenung hadap donat angin dia... yang siabg kecewa tapi dah faham bila kita beritahu sebabnya...

kami ingatkan ke pantai telok cempedak jauh. dri hotel rupa2nya hanya 20 minit je dah sampai x la jauh mane cuma kalo nak ke bandar kuantan kedepan sikit mybe dlm 1 hour lagi kot entah la kami tak ke bandar pun cuma mahu mencari angin pantai... last aku sdri jejakkn kaki kesni msa zaman kanak2 dlu ngan family aku tahun berapa pun aku dh ingat dah... so skg aku dtg semula bersama2 suami dan anak2 aku... terlalu banyak dah perubahan mengikut zaman makin cantik dan makin sukar ke pantai klo dulu seingat aku x ada la tembok2 tempat lepak ni so mmg akan ke pantai terus bila agak jauh dri mata untuk main air laut lupakan je la hasrat nk siram2 kaki ya tgk je la dari jauh...


hebat gak fast food yang ada kat pantai ni...McD.... KFC... n Starbak... bgus2 mmg menarik perhatian pelancong2 luar negara x susah diorg nk makan n melepak kan..jgn kata pelancong luar negara...rata2 muka local gak yang melepak.. lagi pun ku rasa pantai telok cempedak ni la pantai yang rata2 family bawak anak2 melepak hujung minggu.... pantai cantik gerai2 makan pun ada selain fast food... jualan yang paling hebat aiskrim n buah2 potong..



selfie bersama yang memahami



 me n en suamiku

 mcm2 gaya sebenarnya cukup la ku uplod kan 2 keping ni...




 mcm x best je poto nie.... x ready pun lagi
panas un silau mata...


dah jauh sgt ni cukupla sampai pondok ni jom patah semula kita makan jom


KFC pilihan anak2 kami ikutkan saja...sedap je dri cuaca panas terik tadi rupa2nya hujan semasa kami oder kfc...alhamdulilah sejuk mata dri terik matahari....

dah jom balik hotel... senyum yang bermakna dari mawar n si abg


mama nak rehat okey u all mandi kolam puas2 yaa...esok risau x sempat 
leganya dapat merehatkan diri di balkoni hotel sambil melayan perasaan... time nescafe secawan


Tuesday, 13 September 2016

Swiss Garden 1



Bercuti
Swiss Garden Hotel,Kuantan
Pantai Balok Pahang

#hari pertama 
#perjalanan
#2nd rayahaji

cuti kali ni mmg kami dh plan dh book hotel awal lagi cuma mengitung hari je.. bercuti setelah hati tenang almaklumla dengan kemunculan UPSR mylovely boy alif 12 tahun tahun nie...

setelah semuamya siap rapi kami meninggalkan rumah untuk ke kuantan tempat yang kami plan untuk becuti hotel swiss garden kuantan... alhamdulilah diberikan kesempatan untuk kami sekeluarga bercuti bersama sama... 

bebekalkan perot kosong hampir jam 11 pagi kami masing2 dah diam dalam perjalanan hint dh bagi pada en suami "jue lapar sayang" rupa2 nya diam2 si en suami dia pun lapar tahap miung dh drive tgk2 hanya McD je la yang sesuai kami singgah.. enjoy nikmati buger pilihan masing2... bru la segar minda!!

 comel kan set happy meal 

sampai di hotel ngam2 waktu check in kul 3ptg..ambil kunci n trus kami menunaikan solat zohor dengan perjalanan yang agak jauh kami merehatkn badan. ptg kami trus mencari makan yang lebih afdal....

 ada tambahan katil untuk anak2 rm75 utk 1 mlm ermmm x kan nk bhempit lak kan...mama n ayah lain la mmg kena bhempit tdo hehehehe...

menghadap hutan okey... pihak hotal kata menghadap garden.. garden la sgt2... tapi best gak dapat tgk hidupan liar burung2 tupai2 dan yang pastinya malam gelap gelitaaaaa....

x ayah disuruh pose mcm mne dh tentu2nya melentik bila mama ckp adik! tgk pinky mama dh stanby trus melentik badan tu mengayakan diri....sayang mama ni mmg geng mama bergambar... dh siap2 kepit donat angin mata mmg dah ke pool je dri tdi.. kita makan dlu ya mama dh lapar nasi.


nampak tak budak acah acah nak join bergambar klo diajak x mahu lak klo cara selit2 mcm ni nak lak dia menampakkan diri





 4 nasi 4 air n lauk yang diatas semuanya rm88 ku rsa x la mahal mne yang puas hati ianya sedap so boleh la kami nak dtg lagi kan...

anak2 mengeras nak terjun pool gak so kami ikutkan la jugak walau hari dh nak senja... jdi nya kami berdua merendek2 la kat pantai yang mmg x jauh mne dri pool hotel. dengan angin yang kuat mmg tenang jiwa damai hati melupakan segala kekusutan buat sementara. dengan kesempatan ni kami merehat kan minda tenangkan hati masing2 melayan perasaan masing2 sambil pose x sudah aku je gila begambo... en suami sama je ngan aku... aku mmg suka selfie... lagi2 ambil poto en suami mmg habit 


 sempat lagi tu nak lelapkan mata... nie kalo didiamkn mmg ada bunyi nnti lagi kuat dari bunyik angin laut... uhuhuhuuuu..

 angin mmg sgt2 kuat mmg best...

bila aku menoleh keatas betol2 dapat view yang super ya allah kebesaran mu ya allah
syukur alhamdulilah







Swiss Garden 1



Bercuti
Swiss Garden Hotel,Kuantan
Pantai Balok Pahang

#hari pertama 
#perjalanan
#2nd rayahaji

cuti kali ni mmg kami dh plan dh book hotel awal lagi cuma mengitung hari je.. bercuti setelah hati tenang almaklumla dengan kemunculan UPSR mylovely boy alif 12 tahun tahun nie...

setelah semuamya siap rapi kami meninggalkan rumah untuk ke kuantan tempat yang kami plan untuk becuti hotel swiss garden kuantan... alhamdulilah diberikan kesempatan untuk kami sekeluarga bercuti bersama sama... 

bebekalkan perot kosong hampir jam 11 pagi kami masing2 dah diam dalam perjalanan hint dh bagi pada en suami "jue lapar sayang" rupa2 nya diam2 si en suami dia pun lapar tahap miung dh drive tgk2 hanya McD je la yang sesuai kami singgah.. enjoy nikmati buger pilihan masing2... bru la segar minda!!

 comel kan set happy meal 

sampai di hotel ngam2 waktu check in kul 3ptg..ambil kunci n trus kami menunaikan solat zohor dengan perjalanan yang agak jauh kami merehatkn badan. ptg kami trus mencari makan yang lebih afdal....

 ada tambahan katil untuk anak2 rm75 utk 1 mlm ermmm x kan nk bhempit lak kan...mama n ayah lain la mmg kena bhempit tdo hehehehe...

menghadap hutan okey... pihak hotal kata menghadap garden.. garden la sgt2... tapi best gak dapat tgk hidupan liar burung2 tupai2 dan yang pastinya malam gelap gelitaaaaa....

x ayah disuruh pose mcm mne dh tentu2nya melentik bila mama ckp adik! tgk pinky mama dh stanby trus melentik badan tu mengayakan diri....sayang mama ni mmg geng mama bergambar... dh siap2 kepit donat angin mata mmg dah ke pool je dri tdi.. kita makan dlu ya mama dh lapar nasi.


nampak tak budak acah acah nak join bergambar klo diajak x mahu lak klo cara selit2 mcm ni nak lak dia menampakkan diri





 4 nasi 4 air n lauk yang diatas semuanya rm88 ku rsa x la mahal mne yang puas hati ianya sedap so boleh la kami nak dtg lagi kan...

anak2 mengeras nak terjun pool gak so kami ikutkan la jugak walau hari dh nak senja... jdi nya kami berdua merendek2 la kat pantai yang mmg x jauh mne dri pool hotel. dengan angin yang kuat mmg tenang jiwa damai hati melupakan segala kekusutan buat sementara. dengan kesempatan ni kami merehat kan minda tenangkan hati masing2 melayan perasaan masing2 sambil pose x sudah aku je gila begambo... en suami sama je ngan aku... aku mmg suka selfie... lagi2 ambil poto en suami mmg habit 


 sempat lagi tu nak lelapkan mata... nie kalo didiamkn mmg ada bunyi nnti lagi kuat dari bunyik angin laut... uhuhuhuuuu..

 angin mmg sgt2 kuat mmg best...

bila aku menoleh keatas betol2 dapat view yang super ya allah kebesaran mu ya allah
syukur alhamdulilah